Поетът Радой Ралин има един цикъл Войнишка тетрадка - изключително четиво,

...
Поетът Радой Ралин има един цикъл Войнишка тетрадка - изключително четиво,
Коментари Харесай

Движението YouToo - да зачеркнем ли руската култура?

Поетът Радой Ралин има един цикъл " Войнишка тетрадка " - извънредно четиво, писано под директните усещания от присъединяване му във Втората международна война. Там има едно стихотворение, в което срещаме следното резюме: " Войната, тази най-голяма гибел, / деца оставя, ражда внуци. / Те като рана дълго я таят / и чистят с гражданска война. " Революцията няма отношение към сегашния текст, цитираме тази част, с цел да не прекъсваме поета посред изречението. 
В случая ни интересува другата част от посланието - войната постоянно, неизбежно оставя дълготрайни белези и контузии. Всяка война влачи след себе си големи последици. 
***
Сегашната война в Украйна към този момент роди един културен феномен - канцелиране на съветския спорт и съветската просвета. 
Относно спортистите - те може хабер да си нямат от политика и в никакъв случай да не са вземали отношение по тези въпроси. Но спортът е част от Путиновата теория за превъзходство и покачване на великодържавния дух. Спортисти също за жертва в тази война. Спортът в днешно време е извънредно скъпо и високотехнологично занятие, някои спортисти, без значение дали си дават сметка, за развиването си харчат пари на Дявола. Естествено, това не важи само за съветските спортисти - в този бизнес има голям оборот на мръсни пари. 
Относно културните дейци. Музиканти и актьори от огромни международни подиуми бяха свалени от участия поради изразена поддръжка за Путин - съгласно част от публиката, незаслужено. Действително не е красиво да се остракират хора на изкуството по политически аргументи, но сега е неизбежно. Война е, умират хора, има ясно обозначен завоевател. Предлози и аргументи за тази експанзия могат да се намерят и отвън Путин. Украинизацията на Украйна не е най-хуманният развой на Земята, руснаците в Украйна имат разнообразни проблеми, приближаването на НАТО до съветските граници в визиите на Кремъл се възприема като опасност и така нататък, и така нататък Но всичко това са разногласия за това какъв брой дявола се събират на върха на иглата. Големият безспорен факт е, че никой не е влезнал в Русия да избива и дефашизира. Обратно - Русия влезе в Украйна с някаква хуманна задача, която кой знае за какво не съумява да продаде на света като " обективна идея ". 
***
В остракирането на хора и цели групи по този симптом, както постоянно, се стига до крайности. 
Както в придвижването MeToo около действителните мръсници пострадаха и набедени, по този начин около глобите против съветската експанзия се дискриминират хора, чиято виновност е единствено в произхода им. Ако ще да си най-големият зложелател на Путин, щом си руснак, яж дървото - YouToo. А в самата Русия всъщност има сериозна реакция против войната и хората заплащат това с действителна цена - хиляди арести и кой знае какви още репресии.
По целия свят заведения отхвърлят да обслужват руснаци, на някакъв закъсал съветски транспортен съд (не военен) отказали да му дадат гориво и го пратили... на майна си Райна (приблизително). 
В италиански университет пък свалили курс по творчеството на Достоевски. Кенсъл, брат ми, няма да преподаваш Достоевски, нищо че се написа хуманист. (Хуманист, хуманист, но и той е писал агитация, та са му плющели ушите: " Константинополь, рано ли, поздно ли, а должен быть наш! " ) 
Така, несъмнено, би трябвало да падне и Пушкин, толкова повече, че и той е писал против запада - да не се бъркат европейците в " фамилните работи " на Русия с Полша и Литва ( " Клеветникам Росии " ). Да разкараме дисидента Солженицин. В края на живота си той поддържаше Путин. 
И Ръдиард Киплинг би трябвало да зачеркнем - прям и уверен колониалист! Бащата на Реформацията Мартин Лутер в края на живота си е бил пикантен антисемит - кенсъл! Платон и Аристотел не са поставяли под подозрение робството - долу! В " Панчатантра " и " Хиляда и една нощ " режат носове за блудничество - непоносимо, няма да четем такива гадости.
Ала по тоя път няма да стигнем надалеч, първо, тъй като не можем със модерни понятия да съдим хора от предишното и второ, защото дори дребният човек рядко бива еднопосочен. А какво остава за огромните персони в международната просвета! 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР